Sisältää 120 korttia siten, että kutakin korttia on kuusi samanlaista:
Korttien aiheet:
1. onnellinen
2. paha olo
3. pelottaa
4. surullinen
5. tyytyväinen
6. utelias
7. vihainen
8. väsynyt
9. yksinäinen
10. ystävällinen
11. jännittää
12. rohkea
13. turvallinen
14. turvaton
15. mitä tekisin
16. minulla on asiaa
17. en pääse mukaan
18, 19 ja 20 arviointikortteja
MUN JUTTU JUNIOR muistipeli esimerkkejä:
1. Lapset pelaavat korteilla muistipeliä (korttimäärä kannattaa sovittaa tilanteeseen sopivaksi). Muistipeliä voi pelata monella tavalla, esimerkiksi:
A) Pelaajat nostavat vuorollaan kaksi korttia. Saadessaan parin pelaaja saa jatkaa, kunnes ei löydä enää paria. Mikäli paria ei löydy, käännetään kortit takaisin kuvapuoli alaspäin. Voittaja on eniten pareja löytänyt pelaaja.
B) Pelaajat nostavat vuorollaan kaksi korttia. Saadessaan parin pelaaja saa jatkaa, kunnes ei löydä enää paria. Tässä versiossa käännetyt kortit jätetään kuvapuoli ylöspäin. Mikäli pelaaja löytää ensimmäisellä nostollaan parin itselleen, hän saa jatkaa vuoroaan, kunnes hän ei onnistu saamaan enää paria. Voittaja on eniten pareja löytänyt pelaaja.
2. Aikuinen toimii ns. pelinohjaajana. Ryhmästä riippuen sopiva pelaajamäärä on 2-4 lasta. Sovitaan alussa millä muistipelin säännöillä peliä pelataan. Pelinohjaaja tekee kysymyksillään pelistä monipuolisen ja kykenee soveltamaan sitä sopivaksi peliä pelaavalle ryhmälle.
Kun pelaaja saa parin, esittää pelinohjaaja jonkin kysymyksen kyseiseen pariin liittyen. Kysymykset voivat olla suunnattu parin saaneelle pelaajalle, koko ryhmälle tai osalle ryhmää. Välillä pelinohjaaja voi antaa parin saaneelle lapselle mahdollisuuden kysyä muilta pelaajilta ja pelinohjaajalta ko. aiheesta.
MUN JUTTU JUNIORIA voidaan käyttää myös yhden lapsen kanssa pelaten tai keskustellen.
Esimerkkejä:
ONNELLINEN
- mikä tekee sinut onnelliseksi?
- minkä asioiden oletat tekevän ”Matin” onnelliseksi?
- haluatko kysyä minulta jotain tähän liittyvää?
PELOTTAA
- onko sinulla jotain asioita mitä pelkäät, kerro yksi?
- muistatko tilannetta kun viimeksi pelkäsit, jos haluat voit kertoa siitä.
- haluaisitko kysyä ryhmältä tai joltakin sen jäseneltä tästä aiheesta?
- luetellaan yhdessä asioita mitkä aiheuttavat pelkoa
- pohditaan ryhmässä millaisia asioita aikuiset saattavat pelätä
EN PÄÄSE MUKAAN
- muistatko onko sinulla ollut tilanteita, milloin et ole päässyt mukaan esimerkiksi johonkin leikkiin. Jos haluat voit kertoa mitä tapahtui ja/ tai millainen olo sinulle tuli?
- osaatko kuvitella miltä ”Minnasta” tuntuu, kun ei pääse mukaan esimerkiksi peliin.
- miten toimit kun huomaat, että joku jää leikin ulkopuolelle?
Kysymyksiä ja niiden suuntaamista voidaan yhä muokata uudelleen ja saada näin vaikkapa samalle lapsiryhmälle monen erilaisen sisällön kertoja vaikka peliä pelattaisiinkin useasti.
Jokainen MUN JUTTU JUNIOR peli kerta on erilainen. Tärkeää on huomata ja kertoa lapsille, että kaikkien tunteet ovat oikeita ja kukaan ei voi arvioida niitä vääriksi. Lasten kanssa on hyvä puhua etukäteen siitä, että saatamme nimetä tunteita eri tavalla kuin toinen ja vastaavasti saman niminen tunne ei tarkoita meille kaikille samaa asiaa.
Muita käyttövinkkejä MUN JUTTU JUNIOR korteille:
- Lapsi voi arvioida omaa suoriutumistaan arviointikorttien avulla
- Lapset voivat nimetä eri tunteita mm. sadun, näytelmän, musiikin jälkeen. Korttien avulla lapsi voi tunnustella myös miltä esim. erilaisissa rooleissa voisi tuntua tai millaisen tunteen joku laulu/ näytelmä ym. hänessä herättää.
- Yksittäisen lapsen kanssa käytävien keskusteluiden apuvälineenä.